måndag 16 februari 2015

Och dethär med kvinnoideal

Hamnade framför ett program där några amerikanska (?) stylister stylar om svenska kvinnor de plockar upp på stan. Så inte likt mig. Men jag kunde inte sluta... fascineras?

Ingen av dessa kvinnor som plockas upp i kvällens avsnitt är vad man kallar "smal" i dagens samhälle. Dessa stylister ska få kvinnorna att klä sig på ett nytt sätt och trivas med sina kroppar. Känna sig snygga. Det är vad de säger efter att de totaldissat deras utstyrsel och i utbyte fått en kortversion av kvinnornas livsöden.

Samtliga kvinnor klagar över att de är "tjocka". Därför blev jag förvånad när sylisterna ger dem typ moderna korsetter "denna kommer få din mage att försvinna" säger de och fortsätter med "din mage syns inte alls i den här klänningen.." och så vidare.

Stopp.

Fråga.

Strävar de ändå mot de smala idealen? Jag fattar inte.

Mina ögon tåras samtidigt som dessa kvinnors när de får se sin förändring. Jag blir glad för deras skull. För att de blir så glada över att se sitt nya "snygga" "sexiga" jag. Men jag blir också ledsen. Ledsen över att de blir så glada. Det är nnu ett bevis på att våran utseendefixerade värld håller på att gå över styr.

Här får du snygga kläder som får dig att se smakare ut. Gå nu ut där och visa hur snygg du är.
För de var fula innan eller?

Jag kan förstå delen med utstrålning. Den är viktig. En god, stolt hållning och ett leende gör mycket. (det skickar dessutom positiva signaler till hjärnan, men det tar vi en annan gång) Varför säger de inte det? Det tycker jag var den absolut största skillnaden i samtliga före/efter-bilder. Att de såg stolta ut. Varför lär de dem att de behöver speciella kläder, sminkning och hårstyling för att så att säga "kick ass"? Varför får de information om att de NU kan peka finger åt de som mobbat. För NU ser du kvinnlig och sexig ut!
SÅ JÄVLA FEL BUDSKAP! SÅ. JÄVLA. FEL.

Det är så jag vill spy.

Ändå kan jag inte sluta fascineras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar